Skip to main content

How to Fix Google Play Store Errors on Android Device

Are you having issues updating or downloading apps directly from Play Store? If your answer is Yes. Here are some common Play Store errors and how to possibly fix this errors. As an Android user you may experience some issues while updating or downloading apps from Google Play Store. Most times this occurs when the Android device is running a custom firmware and the user wants to install apps from the Play Store. 
Fix Android google playstore errors
Some common PlayStore issues on Android device are listed below, you can try your luck by following the easy fixes mentioned alongside each error.


Solution to Google PlayStore Errors

1. Error 491

Problem: Downloads and updates impossible.

Solution: 
Remove your Google account by navigating to Settings >> Accounts and Google. 
Tap Remove Account. Reboot the Android device, then Add the account once again. 
Now in Settings, go to Apps and swipe to find 'all' of your apps. 
Scroll down to Google services, then click Clear Data and force stop.


2. Error 498

Problem: Interruption of downloads from Play Store.
    Solution:
    This happens as the cache of the device is full. Therefore, delete unnecessary applications and files. Restart the smartphone in recovery mode by pressing Volume Down, Power and Home buttons (for Samsung devices) or, Volume Down and Power buttons (for other devices).
    In recovery mode use the Volume keys to navigate to wipe cache partition. Select it using Power button and confirm the process.


    3. Error 919

    Problem: Downloading app works but it does not open after being downloaded.
      Solution:
      The Android device does not have much space. Therefore, eliminate all unnecessary data such as music, videos or other large applications.

      4. Error 413

      Problem: Downloading applications or updates is impossible.
        Note: If you use a proxy, it may cause problems with the operation of Google Play Store.

        Solution:
        Under Settings find apps, then swipe to 'all'.
        Scroll down to Google Services and tap on Clear data, then force stop.
        Follow a similar procedure with Google Play Store app and clear cache from your internet browser.


        5. Error 923

        Problem: The download is impossible: Error while syncing Google account or insufficient cache memory.

        Solution:
        Remove your Google account and delete unnecessary applications.
        Now reboot the device in Recovery Mode.
        Select 'wipe cache partition' and start the device as usual.
        This will not delete your personal data.
        Set up your Google account once again.


        6. Error 921

        Problem: Cannot download app.

        Solution:
        Try deleting the cache of Google Play Store application.
        In case this does not work, delete all Play Store application data, but this will consequently delete all the settings which you have made earlier.
        Remove your Google account then restart the device and enter it again.


        7. Error 403

        Problem: Download is impossible. This happens when two Google accounts are used to buy applications on one device.

        Solution:
        Go to Google Play Store using correct Google account info.
        Then uninstall the application in question.
        Find the app from Google Play and click the Purchase button.


        8. Error 492

        Problem: It is impossible to install an application due to the dalvik cache.

        Solution:
        Under Settings find apps, then swipe to all and scroll down to Google Services.
        Select 'clear data' then force close the device.
        Perform the same on Google Play Store app.

        Note: If the aforementioned method does not solve the issue, try deleting dalvik cache by placing the device into custom recovery mode (only if you have root). Another solution is to perform data wipe/ factory reset. This option applies to all users and can be done in recovery mode. Ensure that you have backed up your device as this will wipe all data.


        9. Error 927

        Problem: Download is impossible because a Play Store update is in progress.

        Solution:
        Wait for a few minutes until the Play Store update is completed.
        If the problem persists, go to Settings>> Apps>> Swipe to all and locate Google Services.
        Tap on clear data then force stop. Do the same with the Play Store application.


        10. Error 101

        Problem: You cannot download anything because you have installed many apps. 

        Solution:
        Uninstall the unnecessary apps or, clear Play Store data and remove Google account and re-login again.


        11. Error 481

        Problem: Error in Google Account

        Solution:

        Remove your account and use another one.


        12. Error 911:

        Problem: App could not be downloaded due to an error 911.

        Solution:
        Method 1: Clear Google Play Store data Go to Settings >> Manage Applications or Apps >> open "all" tab From the list of "all" apps >> scroll down and select "Play Store" >> select force stop, clear cache and clear data.

        Method 2: If you are using a wi-fi connection that requires a webpage login, then your authentication has probably expired.
        Log in to the APN again through Android browser.
        Open Google Play Store and run the app update again.
        If this does not work then the problem is with the wi-fi network.

        Method 3: Switch to another wi-fi network and run the update.
        The error 911 should disappear for the new wi-fi network.

        Method 4: Use your mobile network data services instead of wi-fi. Turn wi-fi off and then turn mobile data on and open Google Play Store and download/update apps or games.
        This method is only suited for small sized apps and games.
        For larger updates, use wi-fi network in order to save data charge.


        13. Error 919:

        Problem: Cannot install any apps

        Solution: Change APN settings


        14. Error 920:

        Problem: App could not be downloaded.
        Solution:
        Method 1: Turn the wi-fi off, then turn wi-fi on and run Google Play Store and install or, update the app.

        Method 2: Go to settings>> Accounts>> delete your Google account synced with Google Play.
        Restart phone and add your Google account again in the Settings.
        Alternately, add a different Google account.
        Run Google Play Store and download pp.

        Method 3: Go to Settings >> Apps >> open "All" tab Click Google Play Store >> clear cache and clear
        data. Now from the same tab uninstall Google PlayStore updates, Restart the phone, open Google Play Store and install the app.


        15. Error 941:

        Problem: While trying to run updates

        Solution:
        Go to Settings >> Manage Applications or Apps>> open "All" tab From the list of "All" apps >> scroll down and select "Play Store" >> select Force Stop, clear cache and clear data Again go back to "All">> scroll and select Download Manager>> select clear cache and clear data.
        Now open Google Play and try updating your app. If the problem is still there continue the step below.
        Go to "All">> scroll and select Play Store >> select Uninstall Updates.


        16. Error 504:

        Problem::App cannot be downloaded due to an error.(504)

        Solution:
        Method 1: Go to Settings>> Application Manager or Aps>> open "All" apps
        From the list find Google Play Store >> clear data and clear cache
        Find Google Service framework(Google Play ces) from the list>> clear data and clear cache
        Now install or, update app from Play Store.

        Method 2: Navigate to System Settings>> Accounts>> Google>> Remove gmail account 
        From Settings>> Apps>> All> Force Stop then clear data and cache from Play store, google
        service framework (google play services) and download manager (like in method 1)
        Again go to Settings>> Accounts>> Google>> add your gmail account.
        Restart your Android device then accept all Google terms and setup Google settings
        Re-run Google Play Store and update or, install app.


        17. Error 495:

        Problem: While downloading apps and games from PlayStore

        Solution:
        Method 1: Go to Settings>> Application Manager or Apps>> open "All" apps
        From the list find Google Play Store >> cleardata and clear cache
        Find Google Service Framework (Google PlayServices) >> clear data and clear cache
        Install or, update app from Play Store
        If the issue still persists, try uninstalling PlayStore updates

        Method 2: Go to System Settings>> Accounts>> Google>> remove your gmail account
        From Settings>> apps>> All> Force Stop then clear data and cache for Play Store, Google Service Framework (Google Play Services) and download Manager (like in method 1)
        Go to Settings>> Accounts>> Google>> add your gmail account
        Restart your device then accept all Google terms and set up Google settings
        Re-run Play Store and update or, install your app.


        18. Error rh01:

        Problem: Error retrieving information from server.

        Solution:
        Method 1: Go to Settings >> Apps (Manage Applications>> select "All" tab
        From the list select Google Play Store >> clear cache and clear data
        Select Google Service Framework>> clear cache and clear data
        Run Google Play Store and try installing/updating the app

        Method 2: Go to System Settings>> Accounts>> Google>> remove your gmail account
        Settings>>Apps>> All> Force Stop then clear data and cache for Play Store, Google Service Framework and download Manager (like in method 1)
        Again go to Settings>> Accounts>> Google>> add your gmail account
        Restart your Android device then accept all Google terms and set up Google settings
        Run Google Play Store and update or install your app.


        19. Error rpc:s-5:aec-0:

        Problem :
        Error retrieving information from server.

        Solution:
        Method 1: Open system settings
        Go to Applications (or apps) >> All Select Google Play Store >> clear cache and uninstall updates
        Again, from All>> Download Manager >> clear cache and data
        From All >> Google Services Framework>> clear cache and data
        Now, re-run Google Play Store.

        Method 2: Go to System Settings>> Accounts>> Google>> remove your gmail account
        Now from Settings>> Apps>> All> Force Stop, clear data and cache for Google Play Store,
        Google Service Framework and download Manager (like in method 1)
        Again go to Settings>> Accounts>> Google>> add your gmail account
        Restart your device and then accept all Google terms and setup Google settings
        Re-run Google Play Store and update or install your app.


        20. Error -24:

        Problem: Unknown still now but its coming on kitkat due to art problems

        Solution:
        Method 1: (Requires root access) 
        Install a File Manager like Root Manager
        Browse to internal storage Android/Data/Com.whatsapp
        Delete com.whatsapp... folder
        Now install whatsapp from Play Store

        Method 2: (Removing junk files via cleanmaster)
        Install Cleanmaster 
        Uninstall Whatsapp
        Now run Cleanmaster, search for junk files and clean them. (Ensure that you uncheck important files that are detected as junk files by Cleanmaster)

        Method 3: When all fails back up all your apps and data and Factory Reset your device.


        21. Package file invalid:

        Problem: This issue comes due to Play Store

        Solution:
        Method 1: (for update error)
        Go to Apps >> All >> select your app >> clear cache and data
        Run update again in Google Play

        Method 2: Install app through Play Store site

        Method 3: Turn off wi-fi and install or, update app in Play
        Store via 3g or 4g data connection of your mobile.

        Method 4: Go to Apps >> All >> Google Play Store >> clear cache and data
        Go to Apps >> All >> Google Service
        Framework >> clear cache and data
        Now try installing or updating the app. If this doesn't work follow the step below
        Navigate to Settings >> Accounts >> Google >> click on your gmail account >> menu and remove account.
        Restart the device and add your Google Account back.


        22. Installation unssuccesful error:

        Problem: Below are the methods to fix "installation unsuccessful error in Google Play Store"

        Solution:
        Uninstall and reinstall app
        Clear market cache
        Uninstall Google Play Update
        Unmount sdcard then proceed to app installation

        Note: Many people have successfully resolved this issue by unmounting their SD Cards before running
        an update in Google play.
        -delete .android_secure folder


        23. Download unsuccessful errors:

        Solution:
        First method: Open settings download unsuccessful error fix google play
        Go to Manage Applications or Apps then select "All" apps
        Select Google Play Store from the list
        Force Stop, clear cache and clear data
        Repeat the same for clearing Google Application
        Framework and Google Account Manager from the list of apps.
        Open Google Play and you will be asked to sign in.
        Sign in with your gmail account and download apps or games

        Note: From the apps list, you might have to clear data for Google Play Services, Google app (that is not downloading or updating), browser, downloads and download manager (in case browser download problem). You can use this same method for fixing "error processing purchase df-bpa-09".

        Alternative method:
        If the first method fails then you can try to delete your gmail account from Settings. Deleting primary
        gmail account will require a factory reset unless you have rooted the phone. If device is rooted, follow this link on how to delete your gmail account.
        Now clear cache and data for Google Play Store  like in the first method
        Restart your Android device
        Add your gmail accounts (Settings>>
        Accounts>> add account)
        Open and sign in Google Play then start your download
        In case none of the above methods works follow the methods below

        Method 1: Clear cache of Google Play Services and Play Store.
        Or,
        Method 2: Uninstall updated of Google Play Services and Play Store.
        Or,
        Method 3: Remove you account and add again and try.
        Or,
        Method 4: Flash the Gapps again. Then sign in
        [/u][/b]
        The reason for this error is the slow connection speed.
        Try to download the app again and the error will go. Try 2-3 times.


        24. No connection:

        Problem: You can't connect to Play Store even if you have an internet connection.

        Solution:
        1-Clear cache
        2-Check date
        3-Check Google Account

        Source: XDA

        Comments

        1. How to Fix Common Google Play Store Errors,Here are probably the most well-known Google Play Store blunders, what they mean, and how to solveGoogle Play Store error

          ReplyDelete

        Post a Comment

        Popular posts from this blog

        £80m Liverpool target picks next move; Man Utd’s £100m raid

        A £80m Liverpool target has influenced his brain to up finished his late spring goal, while Manchester United have made a £100m twofold offered for a couple of Real Madrid stars, as per Saturday's European papers. 
        LIVERPOOL DEALT HUGE TRANSFER BLOW

        Roma goalkeeper Alisson has settled on a choice over where he needs to play next season, as per reports from Spain.

        Marca assert that the Brazilian goalkeeper will just leave Roma this late spring for one club, and that is Real Madrid.

        Liverpool and PSG have likewise been connected with moves for the 25-year-old, while Real are supposedly peering toward an overhaul on Costa Rica worldwide Keylor Navas.

        Beforehand, mentor Zinedine Zidane needed to keep Navas, anyway the Frenchman's flight on Thursday could see Los Blancos spring vigorously.

        Alisson kept 22 clean sheets in all rivalries this season, and is esteemed at around £80m – which would add up to a world-record expense for a goalkeeper.

        Joined TO TEMPT REAL MADRID WITH £100M …

        Juventus want Crystal Palace star; Arsenal want Gotze

        Weapons store are one of a few clubs following Mario Gotze, Man Utd need to keep Anthony Martial and Juventus need a Crystal Palace man, all in Friday's papers. 
        Head LEAGUE INTEREST IN GOTZE

        Mario Gotze needs to move to England to restore his profession, as per a selective in the Daily Mirror.

        There's next to no detail other than that, while Sky Sports had a similar story in front of the newspaper.

        Weapons store, Everton and West Ham are among the clubs following the German playmaker, while Sky guarantee Marseille and Valencia are likewise intrigued.

        Dortmund paid £22m to Bayern Munich the previous summer to take him back to Signal Iduna Park and they will need that cash back on the off chance that they offer him this late spring.

        The paper likewise report Leicester and Newcastle have made provisional enquiries for Gotze, who they claim would cost around £18million.

        The 26-year-old, who was an objective for Liverpool previously, has two years left on his Dortmund bargain.

        Th…

        Mourinho closing in on £60m deal for Brazilian star

        Manchester United are prepared to offer £60million for a Chelsea assailant, while Jack Wilshere is being connected with a stun move to London rivals, as per Monday's papers. 
        MOURINHO READY TO BID FOR £60M CHELSEA ATTACKER

        Manchester United are allegedly setting up a £60million offer to take Willian from Chelsea this mid year.

        Joined supervisor Jose Mourinho is looking for a get-together with the Brazil winger, who he initially conveyed to England from Shakhtar Donetsk when he was in control at Stamford Bridge five years back, as per the Daily Mail.

        The 29-year-old, who began Brazil's baffling draw with Switzerland on Sunday evening, was utilized sparingly at Chelsea, beginning only 20 times Premier League recreations last season.

        Mourinho has been cautioned by Willian's remarks that he discovered life hard on the seat – despite the fact that he was really delegated Chelsea's Players' Player of the Year a month ago.

        The Red Devils manager's enthusiasm for Will…